Radviliškių kaimo kepykla į parodą Vokietijoje vežasi 88 kilogramų duonos kepalą

Kalendorius
[mec-calendar layout="small" style="double_border"]
P1170018

Vokietijos sostinėje Berlyne sausio 20–29 dienomis vyksta tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2023“.

Lietuvos stende parodos lankytojams ir dalyviams pristatoma kokybiška lietuviška produkcija, numatyta daug verslo, taip pat dvišalių ir daugiašalių valstybinių susitikimų. Parodoje jau šeštą kartą dalyvauja Radviliškių kaimo kepykla.

Šį kartą – su didžiuliu 88 kg svorio ruginės duonos kepalu ir su 20 kg mažų kepalėlių.

Radviliškių kaimo kepyklos savininkė Audronė Kisielienė pasakojo, kad į parodą „Žalioji savaitė“ vyksta nebe pirmą kartą.

„Parodai iškepėme labai didelį duonos kepalą, kurio svoris 88 kg. Dar prikepėme 20 kg nedidelių duoniukų ir visa tai gabensime į Berlyną – reprezentuosime Lietuvą. Didysis duonos kepalas papuoštas tautine juosta, kurioje išaustos rugių varpos. Parodoje „Žalioji savaitė“ dalyvaujame šeštą kartą, tik du kartus nebuvome, kai siautėjo pandemija“, – pasakojo A. Kisielienė.

Pasak kepyklos vadovės, 88 kg duonos kepalas iškeptas iš tradicinių miltų.

„Duonai kepti naudojame ruginius pasijotus miltus, vandenį, raugą, druską ir kmynus. Tai pagrindiniai duonai kepti ingredientai, nenaudojame, kaip dabar visi kalba, svirplių miltų. Turime pakankamai savų rugių ir kviečių“, – tvirtino A. Kisielienė.

„Duoną minkė net aštuonios rankos – keturios moterys atliko tą darbą, o į pečių šovė šešios moterys, arba dvylika rankų. Pašauti tokio dydžio duonos kepalą ne tik sunku, bet ir būtina delikačiai elgtis – gražiai į krosnį pašauti. Proceso metu negalima krestelėti kepalo, nes duona labai jautri. Jeigu ją sutrenksi, duona susmegs ir bus nevalgoma. Kepant duoną reikia elgtis pagarbiai, kaip ir su žmogumi“, – pristatė ponia Audronė duonos kepimo procesą ir sakė, kad ši tradicinė ruginė ūkininko duona jau buvo apdovanota aukso medaliu „AgroBalt“ parodoje ir yra tautinio paveldo produktas.

Tai savanoriškas juridinių bei fizinių asmenų, užsiimančių Lietuvos Respublikos įstatymų reglamentuojama ekonomine veikla, susivienijimas, ne pelno organizacija, įgyvendinanti verslo savivaldos principus Panevėžio ir Utenos apskrityse

Panevėžys, Lietuva
Pirmadienis - Penktadienis
(8:00 - 17:00)
Skip to content